Strangells Stiftelse för natur- och djurskydd

Maria och Eric Strangells stiftelse för natur- och djurskydd bildades våren 2015 utifrån ett testamente efter konstnären Ingeborg Strangell.

Stiftelse för ett rikt djur- och naturliv

Syftet är dels att stiftelsens skogsfastigheter skall förvaltas på så sätt att den biologiska mångfalden avseende djur- och växtlighet kan utvecklas på ett naturligt och av skogsbruk opåverkat sätt, dels att dela ut medel som skall användas till gagn för djur- och naturskyddet.

Stiftelsens angelägenheter sköts av en styrelse bestående av två ledamöter utsedda av Naturskyddsföreningens länsförbund Jämtland-Härjedalen, en ledamot utsedd av Naturskyddsföreningen i Västernorrland, en ledamot utsedd av Naturskyddsföreningen i Gävleborg samt en ledamot utsedd av förbundet Djurens rätt. Respektive ledamot skall vara lokalt förankrad i den aktuella regionen.

Stiftelsen har sitt säte i Östersund och har organisationsnummer 802478-5126.

Ingeborg Strangell – konstnären bakom stiftelsen

Konstnär Ingeborg Strangell (1915 – 2007) bodde hela livet på gården Sörehill i Lit några mil utanför Östersund. Hon var en känd konstnärsprofil i Jämtland och hade en central position i länets konstliv. Hon var mycket aktiv i KRO, Konstnärerna Riksorganisation, och även i många år ordförande i Jämtlands läns konstförening.

Ingeborg Strangell studerade vid Otte Skölds konstskola, senare vid Valands konstskola. Hon deltog i flera samlingsutställningar men även egna utställningar. På 1950-talet tillhörde hon en ny generation jämtländska konstnärer och hon använde sin konst för att delta i samhällsdebatten. Genom sina olika konstuttryck kommenterade hon både politik och samhällets orättvisor, som hon uppfattade det. Hennes konst var orädd och ju längre fram i karriären desto skarpare blev hon. Mycket av hennes konst inspirerades av naturen som alltid var nära. Förutom Jämtland gjorde hon flera resor i grannländernas nordliga delar. Ingeborg Strangell var en stor skogsägare och en sann djurvän.

Hennes allt starkare natur- och djurskyddsintresse resulterade inte sällan i skarpa debatter bl a vid utformningen av skötselföreskrifterna för naturreservatet Strangellsbodarna som omsluter hennes kära fäbodställe i den gamla kalkgranskogen några mil från hemmet.

Längtan En 9 m lång och 1,5 m hög väggmålning skapad 1977 finns i storsjöteaterns foajé och är utförd i sgrafitto. Betraktarens blick förs från fåglarna i förgrunden upp mot gässflockarna som lyfter och försvinner längre och längre bort. Kanske är det längtan till häckningsplatserna i norr som gett konstverket sin titel. 

Bufaela Vid bussgatan under Fäboleden i Östersund finns detta konstverk som har storleken 300 cm x 800 cm och är utförd i betong-sgrafitto.  ”Konstverket vill påminna om glada dagar då korna släpptes ur sitt fängelse i mörka ladugården för att under flera månader röra sej fritt under solen.” - Ingeborg Strangell 

Bilderna är lånade av Östersunds konstwebb

Östersunds konstwebb

Styrelse

  • Nora Lundblad, ordf, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen
  • Ulf von Sydow, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen
  • Camilla Bergvall, Djurens Rätt
  • Susanne Rantakokko, Naturskyddsföreningen Västernorrland 
  • Lena Hoff, Naturskyddsföreningen Gävleborg

Suppleanter

  • Lena Stig, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen
  • Benny Öwre, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen
  • Tina Hogevik, Djurens Rätt
  • Lasse Bengtsson, Naturskyddsföreningen Västernorrland
  • Ann-Christin Jäderholm, Naturskyddsföreningen Gävleborg